Planten verhuizen door klimaatverandering

Door de stijging van de globale temperatuur zijn planten in berggebieden de voorbije vijftien jaar opgeschoven naar andere zones in de bergen. Dat melden onderzoekers van de UGent. Thesisstudent Thomas Vanneste en professor Pieter De Frenne (faculteit Bio-ingenieurswetenschappen) bestudeerden samen met wetenschappers van de Universiteit van Trondheim (NTNU) de plantensoorten op vier bergtoppen in het Nationaal Park Dovrefjell in Noorwegen en vergeleken die met de situatie 15 jaar geleden. "Wat we zien, is een migratie van planten die van warmte houden richting de polen en hogerop in de bergen", zegt professor De Frenne. "En dat gebeurt omdat de temperaturen in de bergen, net als over de rest van de wereld, de laatste jaren gestegen zijn. Die planten verhuizen als het ware mee met hun lievelingstemperatuur."

De onderzoekers zagen vooral een toename van dwergstruiken en kleine berken op de bergtoppen. "Dat is een gevolg van klimaatverandering, maar ook van het feit dat die bergen nu relatief minder begraasd worden dan vroeger", zegt professor De Frenne.

Daarnaast stellen wetenschappers een wereldwijde verandering vast in de soortenrijkdom van planten die in bergecosystemen voorkomen. Zo zijn er in de Noord- en Centraal-Europese bergen, zoals de Alpen of de Oeral, gemiddeld vier planten per berg bijgekomen, terwijl er in bergketens rond de Middellandse Zee, zoals in Corsica of Andalusië, gemiddeld één plantensoort per berg is verdwenen.

Naar aanleiding van de Vlaamse Klimaat- en Energietop (1 december) roepen wetenschappers op om dringend actie te ondernemen, te meer 2016 allicht het warmste jaar van de afgelopen 2.000 jaar wordt.

bron: Belga