Plannen voor nucleaire onderzeeër gevonden in tweedehandswinkel

Plannen voor nucleaire onderzeeër gevonden in tweedehandswinkel

De medewerkers van Barnardo's in het Welshe Porthmadog waren met verbijstering geslagen. In een koffer vol boeken, troffen ze ook gedetailleerde plannen aan van de HMS Trafalgar, een onderzeeër die tijdens de Koude Oorlog en een tijdje erna actief was.

"We vinden wel vaker vreemde voorwerpen maar dit is iets buitengewoon. Toen ik het vond, moest ik er toch even van opkijken", aldus winkelmanager Stella Parker bij BBC News. "Ik denk dat de familie van iemand die overleden is dit geschonken heeft. Zo belanden opmerkelijke zaken wel vaker bij ons. Waarschijnlijk hadden ze geen weet van de plannen."

Parker liet de echtheid van de omvangrijke plannen verifiëren door de experten van 'David Dickinson's Real Deal', een tv-programma dat zoekt naar verborgen schatten. Zij bevestigden dat de blauwdruk van de onderzeeër authentiek is.

Hoewel het dus daadwerkelijk het ontwerp van een oorlogstuig betreft, zal de vondst geveild worden. De HMS Trafalgar is sinds 2009 niet meer werkzaam. De plannen zijn ook al vrijgegeven door de Britse overheid.

"We hopen zoveel mogelijkheid geld op te halen. Eén ding dat we zeker kunnen zeggen, is dat je dit voorwerp niet elders kan kopen", besluit Parker.