Plannen voor IS-aanslag in Düsseldorf verijdeld

Plannen voor IS-aanslag in Düsseldorf verijdeld

De Duitse veiligheidsdiensten hebben naar eigen zeggen een geplande aanslag van de terreurorganisatie Islamitische Staat in de binnenstad van Düsseldorf verijdeld. Drie terreurverdachten uit Syrië werden donderdag in Noord-Rijnland-Westfalen (NRW), Brandenburg en Baden-Württemberg opgepakt. Dat deelde de procureur-generaal in Karlsruhe mee. Een vierde man zit in Frankrijk in voorhechtenis. Aanwijzingen "dat de beschuldigden al concreet met de uitvoering van hun aanslagplannen waren begonnen", zijn er niet. Een verband met het EK voetbal, dat op 10 juni in Frankrijk begint, is ook niet gevonden. De arrestant van Brandenburg hield zich op in een vluchtelingenverblijf. De zender SWR berichtte dat ook beide andere Syriërs in vluchtelingenonderkomens woonden.

De opdracht voor de aanslag in Düsseldorf zou de groep volgens de procureur al in 2014 rechtstreeks op bestuursniveau van de IS hebben gekregen. Gepland zou geweest zijn dat eerst twee zelfmoordterroristen zich zouden opblazen in de centrale Heinrich-Heine-Allee. Aansluitend moesten andere terroristen zoveel mogelijk voorbijgangers met geweren en springtuigen om het leven brengen.

Een woordvoerster van Binnenlandse Zaken in Berlijn zei dat het dreigingsniveau "onveranderd" blijft. Duitsland bevindt zich "net zoals andere Europese landen in het vizier van het internationaal terrorisme". Volgens de procureur zijn de mannen 25 (NRW), 27 (Brandenburg) en 31 jaar oud (Baden-Württemberg). De vierde man kwam op 1 februari in handen van de Franse autoriteiten. Het Openbaar Ministerie probeert de 25-jarige verdachte uitgeleverd te krijgen.

De Heinrich-Heine-Allee ligt in het hart van Düsseldorf. Door het gelijknamige metrostation lopen alle elf lijnen. Wie naar het centrum wil, stapt in principe daar uit.

De 27-jarige Syriër en de in Parijs gearresteerde man zouden volgens de procureur in de lente van 2014 in Syrië de opdracht voor de aanslag gekregen hebben. Ze waren in mei 2014 naar Turkije gegaan en in maart en juli 2015 afzonderlijk via Griekenland verder naar Duitsland gereisd. De in NRW opgepakte 25-jarige hadden ze ten laatste in januari 2016 ervan overtuigd, met hen mee te doen. De 31-jarige Syriër zou de explosievengordels maken. Hij bevindt zich naar verluidt al sinds oktober 2014 in Duitsland.

bron: Belga