Planbureau mag prijskaartje verkiezingsprogramma's deels berekenen

Planbureau mag prijskaartje verkiezingsprogramma's deels berekenen

Het Planbureau zal voortaan de budgettaire impact becijferen van drie tot vijf prioriteiten uit de verschillende verkiezingsprogramma's van de partijen die in de Kamer vertegenwoordigd zijn. Dat staat in een wetsvoorstel van de meerderheid dat vandaag groen licht kreeg in de plenaire Kamer. Sinds 2014 bestaat er een wet die het Planbureau vraagt de verkiezingsprogramma's tegen het licht te houden. Het was de bedoeling op die manier komaf te maken met totaal onrealistische kiesbeloftes - de budgettaire althans. Normaal gezien zou die controle voor het eerst volgend jaar plaatsvinden.

Het Planbureau heeft echter zelf aangegeven dat het daarvoor onvoldoende bemand is. Een beperking tot een aantal prioriteiten "moet volstaan om een alomvattend beeld te krijgen van wat een politieke partij met haar verkiezingsprogramma binnen deze domeinen nastreeft", legt de tekst van de meerderheid uit.

De beperking tot de partijen die nu al een zitje hebben in de Kamer past in dezelfde optiek. Zoniet zou het Planbureau verdrinken in de programma's van vele tientallen partijen, luidt de redenering. Na de verkiezingen van 2019 komt er een evaluatie van de maatregel.

De oppositiepartijen vinden dat de meerderheid "de wet uitholt" door een maximum aantal prioriteiten in te schrijven, die ze dan nog zelf mogen kiezen.

bron: Belga