The places to be voor foodies en fashionista's

The places to be voor foodies en fashionista's

Ondraaglijke lichtheid

Martin Parr / Magnum Photos

Met de foto- en filmexpo ‘The Unbearable Lightness: The 1980s' verzamelt het Centre Pompidou in Parijs een zestigtal werken van twintig artiesten, onder wie Jean-Paul Goude, Martin Parr, Ellen Carey, Sandy Skoglund en Pierre & Gilles. Ze legden de sfeer van dit decennium vast, voorzien van de nodige commentaar of kritiek.

1.500 m2 Barbie

Mattel / Arts décoratifs

Barbie is al decennialang niet weg te denken uit de speelgoedkoffer. Dit jaar wijdt een Frans museum voor het eerst een volledige tentoonstelling aan haar. In het Museum voor Decoratieve Kunsten in Parijs krijgt het beroemde Mattel-speeltje nog tot 18 september liefst 1.500 m² ter beschikking. Die worden gevuld met 700 poppen, maar ook met hedendaagse kunstwerken, kranten, foto's, video's en andere documenten.

Rijksmuseum op de catwalk

Erwin Olaf

Het Rijksmuseum van Amsterdam stelt voor de allereerste keer een omvangrijke selectie uit zijn gevarieerde modecollectie voor. De expo ‘Catwalk' wordt vormgegeven door de Nederlandse fotograaf Erwin Olaf. Op het programma staan onder meer stukken uit de Gouden Eeuw, kleurrijke Franse zijde en haute couture van Christian Dior en Yves Saint Laurent.

Ramen madness

Ramen zijn zonder twijfel dé food trend van 2016. Het concept is even simpel als lekker: een grote kom vis- of vleesbouillon met noedels, groenten en andere ingrediënten, naargelang de inspiratie van de chef. In en rond Brussel is Samourai Ramen de place to be, in de Wolvengracht en aan de Gulden Vlieslaan, en op de Brusselsesteenweg in Waterloo.

Eten aan de Stroom

Foto F. Vercruysse

Antwerpen heeft er een hotspot bij, in het iconische gebouw van het Zuiderterras. Het café-restaurant met zicht op de Schelde, dat al sinds 1991 bestond, is volledig gerenoveerd door architect Bob Van Reeth en heet nu Restaurant Aan de Stroom. RAS voor de vrienden. Geraffineerd tot op je bord.

Pias all-in-one

Foto Pias

Pias is in de eerste plaats een muzieklabel. Maar sinds het verhuisd is naar een prachtig, geklasseerd art-decogebouw in de Sint-Laurensstraat in Brussel, is er veel meer aan de hand. Je kan er nu ook terecht voor een pop-up record store, een intieme concertclub voor 80 mensen, een exporuimte en… het restaurant Humphrey van Yannick Van Aeken, de voormalige souschef van René Redzepi in Noma, Kopenhagen.

Game changer

Foto MoMu

Vanaf 18 maart opent het ModeMuseum in Antwerpen weer zijn deuren met een tentoonstelling die gewijd is aan Cristobal Balenciaga. ‘Game Changers - Het 20ste-eeuwse silhouet heruitgevonden' bekijkt het grensverleggende werk van deze modeontwerper. “Zijn vernieuwende ontwerpen zorgden in het midden van de 20ste eeuw voor het ontstaan van een nieuw silhouet, waarbij het lichaam meer bewegingsruimte krijgt en architecturale volumes ontstaan”, leggen de organisatoren uit. De expo verzamelt een honderdtal silhouetten van Balenciaga, maar ook van Chanel, Issey Miyake en Maison Martin Margiela.

Donuts store

Foto COCO Donuts

Pop-up stores zijn een niet te stoppen trend in fooding. In de voetsporen van het overdonderende succes van de pistolet barst nu ook de donutgekte los. Na een verblijf van een paar jaar in Australië kwamen twee Brusselse vrouwen terug met het idee om donuts aan huis te verkopen. Een schot in de roos! Hun concept kende zoveel succes dat ze op 18 maart de pop-up store COCO Donuts openen in de Sint-Annastraat (Zavel) in Brussel. Mmmmmm, donuts…