Piraterij treft economie hard

Door namaak en piraterij lopen we in België jaarlijks 1,9 miljard euro en 8.800 banen mis. Dat blijkt uit cijfers van het Bureau voor intellectuele eigendom van de Europese Unie (EUIPO).
door
Heleen
Leestijd 2 min.

Dat piraterij een misdijf is, weten we al langer. Toch laten heel wat mensen zich verleiden door goedkopere nepproducten. Dat is niet alleen slecht voor de bedrijven die het origineel product maken, maar ook voor de hele economie. Zo loopt ons land elk jaar 1,9 miljard euro mis en worden er 8.800 minder banen gecreëerd in de reguliere economie.

Voor de hele Europese Unie gaat het om 83 miljard euro omzetverlies en 790.000 banen. Naar schatting 48 miljard euro - of zo'n 7,4% van de totale omzet - gaat verloren als gevolg van namaakgoederen. Daarnaast verliest de Europese economie 35 miljard euro door de indirecte effecten van namaak en piraterij.

Vooral de sectoren van sportkledij, cosmetica en geneesmiddelen worden hard getroffen in ons land.

"Ook gevaar voor consument"

Vicepremier en minister van Economie en Consumenten Kris Peeters (CD&V) benadrukt dat de strijd tegen namaak verder opgevoerd wordt.

"We kunnen niet aanvaarden dat dit soort malafide praktijken onze bedrijven schaadt en jobs kost", aldus Peeters. "Bovendien zijn er ook voor de consument die namaak koopt risico's. Bij namaakgeneesmiddelen of namaakcosmetica weet men bijvoorbeeld niet wat erin zit, waardoor sommige producten allergische reacties of erger kunnen opwekken. Daarom blijven we de strijd tegen namaak opvoeren. De controles van de economische inspectie gaan onverminderd voort."

De FOD Economie ontvangt maandelijks zo'n 60 meldingen over webwinkels die namaak verkopen. Consumenten denken dat het een goedkope buitenlandse webshop is, maar komen bedrogen uit. Dit jaar werden al 3.000 websites gesloten.