Piloten Air France dreigen met staking tijdens EK

Piloten Air France dreigen met staking tijdens EK

SPAF, de op een na grootste vakbond die de piloten van Air France vertegenwoordigt, is van plan om morgen een stakingsaanzegging in te dienen voor eind volgende week. Dat meldden Franse media vandaag. SPAF zou op het punt staan een werkonderbreking van twee tot vier dagen aan te kondigen, te beginnen op 11 juni, de tweede dag van het EK voetbal in Frankrijk. De bond vertegenwoordigt ongeveer een kwart van de piloten.

De grootste vakorganisatie SNPL verkreeg eerder deze week al een mandaat van haar leden om op korte termijn stakingen af te kondigen. Onduidelijk is of beiden bonden gaan samenwerken.

De piloten van Air France zijn verbolgen over nieuwe kostenbesparingen die het bedrijf wil doorvoeren, door minder vluchten en loonsinleveringen. Zij wijzen erop dat zustermaatschappij KLM wel volop groeit. Daar is ruimte voor omdat het voltallige KLM-personeel vorig jaar akkoord is gegaan met besparingsmaatregelen.

De piloten van Air France staan al bijna twee jaar de uitvoering in de weg van een besparingsprogramma dat Air France-KLM beter bestand moet maken tegen de groeiende concurrentie. Al direct na de aankondiging in september 2014 legden de piloten twee weken het werk neer. Dat kostte de luchtvaartgroep een half miljard euro.

bron: Belga