«Piek bezette bedden op intensieve zal uitkomen op 650 als besmettingen nu vertragen»

Indien vanaf nu de evolutie van de besmettingen vertraagd kan worden, kan de piek van het aantal bezette bedden op intensieve zorgen uitkomen op 650. De vierde golf zou zo minder zwaar zijn dan de vorige drie, heeft viroloog Steven Van Gucht verklaard bij HLN Live, enkele uren voor aanvang van het Overlegcomité. Als het niet lukt de besmettingen af te remmen gaan we naar 800 opnames en meer, dixit de wetenschapper van gezondheidsinstituut Sciensano.

door
Redactie Online
Leestijd 1 min.

Vlaanderen wordt momenteel een stuk harder getroffen dan Brussel en Wallonië. Vlaanderen zit nu op het niveau van de derde golf, aldus Van Gucht. Hoe zwaar de nieuwe golf zal zijn «hangt af van wat er de komende weken gaat gebeuren».

«Kunnen 1.000 bedden op intensieve niet uitsluiten»

«Als we erin slagen om vanaf nu de besmettingen te doen vertragen, kunnen we afkloppen op 650 bedden op intensieve zorgen - dan zal deze golf minder zwaar zijn dan de vorige drie. Slagen we daar niet in, dan kunnen we naar 800 en meer gaan.»

Indien het nog sneller zou gaan, komt de kaap van 1.000 en meer bedden in zicht. Maar dat acht de viroloog «niet heel waarschijnlijk, al kunnen we het niet uitsluiten». «Dan zit je met een golf die vergelijkbaar is met de eerste of tweede golf qua ziekenhuisbezetting.» Qua sterfte zou het minder erg zijn, omdat in alle landen met een hoge vaccinatiegraad het aantal overlijdens systematisch lager ligt dan voorheen.