Pfizer en Moderna verhogen prijzen van hun coronavaccins in EU

Farmaceuten Pfizer en Moderna hebben de prijzen voor hun coronavaccins verhoogd in een nieuwe deal met de Europese Unie. Dat meldt de Britse zakenkrant Financial Times, die het contract heeft ingezien.

door
Redactie Online
Leestijd 1 min.

De nieuwe prijs voor een vaccin van Pfizer was 15,50 euro en zou nu 19,50 euro worden. Moderna verhoogde naar verluidt de prijs van 19 euro naar 21,50 euro.

Over de voorwaarden van de overeenkomsten, die dit jaar werden gesloten voor een totaal van 2,1 miljard vaccins tot 2023, werd opnieuw onderhandeld nadat uit gegevens van een fase 3-studie blijkt dat de mRNA-vaccins van de twee bedrijven doeltreffender zijn dan goedkopere vaccins van Oxford/AstraZeneca en Johnson & Johnson.

Voldoende voorraad nodig

Volgens een EU-ambtenaar die bij de onderhandelingen betrokken was, hebben de bedrijven munt kunnen slaan uit het feit dat de vaccins werken, waardoor de bedrijven «hun waarde hebben verhoogd».

De farmabedrijven zullen dit jaar tientallen miljarden dollars aan inkomsten genereren, aangezien ze nieuwe overeenkomsten sluiten met landen, die voldoende voorraad willen in de strijd tegen de besmettelijke deltavariant van het coronavirus.