Peuters achter tablets: overdag langer stil, maar hoe zit het 's nachts?

Peuters achter tablets: overdag langer stil, maar hoe zit het 's nachts?

Peuters die veel tijd achter de tablet doorbrengen, hebben minder slaap. Per uur dat kinderen achter een smartphone of tablet doorbrengen, slapen ze een kwartier minder.

Onderzoekers van de Universiteit van Londen kwamen tot die conclusie na 715 ouders te hebben bevraagd met kinderen jonger dan drie. Ze vroegen de ouders hoe vaak hun kinderen per dag voor een touchscreen zitten en wat precies hun slaappatroon is.

Ongeveer drie op de vier peuters gebruikte elke dag een smartphone of tablet.?Kinderen die de toestellen vaak gebruikten, sliepen minder ‘s nachts en meer overdag. In totaal slapen ze minder lang en vallen ze minder snel in slaap. Per uur doorgebracht voor een touchscreen slapen de kleintjes een kwartier minder lang.

De wetenschappers benadrukken wel dat er ook voordelen zijn als kinderen smartphones en tablets gebruiken. Zo ontwikkelt hun fijne motoriek beter. Voor grote conclusies is het volgens hen nog te vroeg.?“Daarvoor staat de wetenschap nog niet ver genoeg”, zegt Tim Smith, hoofd van het onderzoeksteam. Wel raadt hij ouders aan om, net zoals bij de tv, ook het gebruik van smartphone en tablet bij kinderen te beperken.