Peumans mengt zich met brief in Spaans-Catalaanse kwestie

Peumans mengt zich met brief in Spaans-Catalaanse kwestie

Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) heeft een opvallende brief gestuurd naar de Spaanse ambassade in België. In die brief, die Belga kon inkijken, verdedigt Peumans zijn Catalaanse collega Carme Forcadell i Lluís. Zij moest zich vorige week voor de rechtbank verantwoorden omdat ze in het Catalaanse parlement een debat en stemming over een onafhankelijksreferendum heeft toegelaten. Volgens Peumans is het "juridiseren" van het conflict niet de beste weg naar een oplossing. In de brief roept hij op tot "politieke dialoog". Begin oktober zette het Catalaanse parlement het licht op groen voor het houden van een referendum over Catalaanse onafhankelijkheid. Dat gebeurde tot groot ongenoegen van Madrid en de federale instanties.

Tegen Catalaans parlementsvoorzitter Carme Forcadell werd een procedure gestart omdat ze een debat en stemming over het referendum heeft toegelaten. Forcadell moest zich op 16 december voor de rechter verantwoorden voor "administratieve ongehoorzaamheid".

Voor Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans gaat dat te ver. Hij is in zijn pen gekropen om een brief te schrijven aan de Spaanse ambassade in Brussel. Daarin verdedigt hij de keuze van zijn Catalaanse collega en benadrukt hij dat "het parlement van Catalonië democratisch verkozen is en kan steunen op een lange democratische traditie die breed gedragen wordt door de Catalaanse burgers"

Verder vraagt Peumans aan de zaakgelastigde van de ambassade om er bij de Spaanse regering op aan te dringen "het conflict met Catalonië door middel van politieke dialoog op te lossen". "Het is in het belang van Spanje en Catalonië dat dit conflict met wederzijds respect en op een vreedzame manier wordt opgelost. Het 'juridiseren' van het conflict lijkt mij niet de gepaste weg om tot een oplossing te komen", schrijft Peumans.

De voorzitter van het Vlaams Parlement besluit met: "Ik hoop echt dat zowel in Madrid als Barcelona de wil aanwezig is om tot een politieke oplossing te komen in het belang van de Spaanse en Catalaanse burgers".

bron: Belga