Peukentegels moeten sigaretten opvangen

Peukentegels moeten sigaretten opvangen

Onze moeders hebben ons geleerd dat de vloer van onze kamer zo proper moet zijn dat je ervan kan eten. Maar eens we de deur uitgaan, gooien we onze eerbied voor vloerhygiëne overboord. Blikjes, verpakkingen en vooral duizenden sigaretten bedekken onze straatstenen. In totaal ligt er zo'n 18.000 ton zwerfafval langs onze wegen, meldt Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V).

Asbak in de grond

Daarom binden de minister en de tabaksindustrie de strijd aan met weggegooide peuken. Hun wapen: de ‘peukentegels'. Dat zijn asbakken in de grond. Ze komen op plaatsen waar rokers zich vaak ophouden. Aan de ingang van het station van Vilvoorde bijvoorbeeld, waar de tegel al is uitgetest.

De tabaksindustrie financiert de installatie van in totaal zo'n duizend peukentegels in Vlaanderen, schrijven de Mediahuiskranten. De lokale besturen beslissen over de locaties. De sector wil op die manier haar steentje bijdragen aan het voorkomen van zwerfafval. Het opruimen ervan kost de Vlaamse belastingbetaler jaarlijks zo'n 60 miljoen euro.

Minister wacht tests af

Schauvliege wil wel nog afwachten hoe er gereageerd wordt op de peukentegels, want ze mogen mensen er niet toe aanzetten om afval op de grond te gooien. Maar wanneer de tegels hun nut hebben bewezen, wil de minister er nog veel meer laten installeren. "Bijvoorbeeld als standaardonderdeel, wanneer er ergens een nieuwe bushalte wordt ingericht", aldus Schauvliege.