Petitie wil weg met "hypocriete" cruiseschepen in Antwerpen

Petitie wil weg met "hypocriete" cruiseschepen in Antwerpen

Het zicht aan 't Steen in Antwerpen zal er binnenkort helemaal anders uitzien. De stad Antwerpen plant daar immers de bouw van een 350 meter lange loopbrug, een even lang ponton en een nieuwe terminal. Allemaal in functie van cruiseschepen.

Die plannen stoten heel wat inwoners tegen de borst. Zij vinden het immers hypocriet dat oude dieselwagens niet meer in de lage-emissiezone binnen mogen, terwijl cruiseschepen vele malen vervuilender zijn en hun aanwezigheid aangemoedigd wordt door dergelijke plannen.

Alternatieve energie

Een petitie roept nu op om af te zien van deze plannen om de luchtkwaliteit van Antwerpen te niet nóg slechter te maken. “De luchtkwaliteit van Antwerpen behoort tot de slechtste in Europa. Wij verwachten van ons stadsbestuur anno 2019 dat ze vervuilende cruiseschepen weert, en hen enkel toegang verleent tot Antwerpen indien ze varen op alternatieve energie. Wij verwachten dat 't Stad de gezondheid van haar inwoners en de luchtkwaliteit op nummer 1 plaatst. Wij verwachten dat de lage-emissiezone ook geldt voor cruiseschepen en dat ook zij hun uitstoot drastisch verminderen”, klinkt het.

Intussen tekenden bijna 10.000 mensen de petitie.