Peter Genyn verovert tweede gouden medaille: "Heb hoogste bereikt"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Na het goud op de 100 meter toonde Peter Genyn zich zaterdag op de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro ook de beste op de 400 meter in de T51-categorie. "Twee gouden medailles, ik heb het hoogste bereikt", zei hij na afloop. Genyn won in 1:20.82, een nieuw paralympisch record. "Het was een enorm zware race", aldus de 39-jarige Genyn, die het wereldrecord (1:18.09) achter zijn naam heeft staan. "In het begin heb ik enkele slagen gemist. Dat kost veel energie, energie die ik aan de meet tekortkwam. Ik voelde de Mexicaan nog opkomen, maar gelukkig had ik net genoeg reserve om de tegenstanders af te houden."

"Twee gouden medailles, ik heb het hoogste bereikt", vervolgde de rolstoelatleet. "De 400 meter is drie keer sterven. Tot 300 meter gaat het, daarna is het hopen dat je aankomt. Ik had vandaag minder stress dan voor de 100 meter. Er was minder druk omdat ik al een gouden medaille had behaald."

"In mijn thuisbasis Kalmthout hangen verschillende vlaggen. Ik krijg erg veel e-mails en ook mijn Facebook-pagina ontploft", stelde Genyn, die na zijn goud op de 100 meter een telefoontje kreeg van koning Filip. "Het doet deugd erkenning te krijgen", besloot hij. Op 23 september wordt Genyn ontvangen op het gemeentehuis van Kalmthout.

Marc Vergauwen, secretaris-generaal van het Belgisch Paralympisch Comité (BPC), zag Genyn voor de tweede keer naar het olympisch goud racen. "Als voorzitter van Parantee en Peters club Wapper ben ik superblij. Ik ken Peter al sinds 2003, toen ik als verpleger begon te werken voor het rolstoelrugbyteam. Samen hebben we de Paralympische Spelen van 2004 en 2012 meegemaakt. Deze gouden medaille is de kers op de taart. Peter heeft zijn leven helemaal afgestemd op de topsport. Hij is een topparalympiër in de pure zin van het woord", zei Vergauwen.

bron: Belga