PET-afval van Pukkelpop vormt bierbekertjes van volgende editie

PET-afval van Pukkelpop vormt bierbekertjes van volgende editie

Pukkelpop werkt samen met de stad Hasselt, Maes Pils en Fost Plus aan het PET-project, dat de bierbekertjes van volgend jaar zal produceren met het PET-afval van deze editie. De partners stelden de primeur voor aan de Recycle Area op het festival. De bierbekertjes en plastic flesjes worden dit jaar op Pukkelpop apart verzameld, aangezien het om honderd procent recycleerbaar afval gaat. Het PET-afval kan vervolgens gerecycleerd worden tot de bierbekertjes voor de volgende editie. "We gaan minstens vijftien ton PET-afval moeten recycleren om in ons opzet te slagen, maar die uitdaging gaan we graag aan, samen met onze Pukkelpoppers", zegt Frederik Luyten, woordvoerder van Pukkelpop. "De toekomst zal verder uitwijzen of dit een duurzaam alternatief is voor de wegwerpbekers die slechts voor veertig procent uit gerecycled materiaal bestaan."

Het idee voor het project ontstond op de editie in 2016 van Baraque Futur, een minifestival op Pukkelpop dat draaide rond experiment en duurzaamheid. Twee jaar later heeft de start-up Tridea een techniek ontwikkeld om bierbekertjes te recycleren. Voor het nieuwe project staan op het festival 200 gele PET-vuilbakken om het PET-afval te verzamelen. Festivalgangers die twintig bekertjes inleveren, krijgen daar ook drankbonnetjes voor in ruil.

Met het PET-project pakken de partners uit met een primeur. "Zo geven we een duidelijk signaal aan de tienduizenden nationale en internationale bezoekers van de festivalweide: samen kunnen we de afvalberg verkleinen", zegt de Hasseltse burgemeester Nadja Vananroye (CD&V). "Ik ben er zeker van dat het ook andere festivals zal inspireren om dit voorbeeld te volgen."

Pukkelpop zet al jaren in op het recycleren van afval. Zo bande het festival eerder al plastic rietjes en ook plastic bestek wordt zoveel mogelijk beperkt. Daarnaast zorgen de organisatie en partner SUEZ al jaren voor een recyclagepark op Pukkelpop, waar het afval gesorteerd wordt.

bron: Belga