Peruaanse ex-president riskeert cel op verdenking van 20 miljoen dollar smeergeld

Peruaanse ex-president riskeert cel op verdenking van 20 miljoen dollar smeergeld

De Peruaanse ex-president Alejandro Toledo riskeert in de gevangenis te belanden op verdenking van het aannemen van 20 miljoen dollar (18,5 miljoen euro) smeergeld. Vanuit Parijs, waar hij nu verblijft, beweert de 70-jarige voormalige staatsleider onschuldig te zijn. "Jullie moeten zeggen wannneer, waar en via welke bank mij 20 miljoen dollar werd overhandigd", zei hij in het tv-programma "Cuarto poder" (Vierde macht). Bij het schandaal gaat het over de bouw van de Interoceánica, een internationale snelweg die Rio de Janeiro aan de Atlantische kust verbindt met Lima aan de Stille Oceaan. Die weg werd aangelegd door het Braziliaanse concern Odebrecht, dat in heel Zuid-Amerika verwikkeld is in schandalen rond het betalen van hoge smeergelden rond bouwprojecten.

Toledo, die Peru van 2001 tot 2006 regeerde en het van schoenpoetser en visverkoper tot president schopte, zou een beslissende rol hebben gespeeld bij het toekennen van de contracten. Daarbij gaat het om het ruim 2.000 kilometer lange traject door Peru, dat uiteindelijk 2,1 miljard dollar kostte in plaats van de aanvankelijke 850 miljoen dollar.

De beschuldigingen zijn gebaseerd op verklaringen van de nu opgesloten, vroegere Odebrecht-directeur voor Peru, Jorge Barata. Die beweert dat Toledo eerst zelfs 35 miljoen dollar had geëist voor zijn rol. De Peruaanse president Pedro Pablo Kuczynski, onder Toledo minister van Economie, had van "een schande voor het land" gesproken, indien de beschuldigingen bewaarheid worden. Het is goed mogelijk dat de Peruaanse Justitie een internationaal arrestatiebevel tegen Toledo uitvaardigt.

bron: Belga