Personal coach Tess: "Mannen en vrouwen kunnen perfect hetzelfde trainingsschema volgen"

Sport is zoals politiek: iedereen heeft er wel een mening over, maar weinig mensen weten hoe het echt zit. Coach Tess van Beurden weet gelukkig wel hoe de vork in de steel zit. In dit artikel tackelt ze enkele hardnekkige veronderstellingen over sport. 
door
Mare
Leestijd 2 min.

1. Dankzij HIIT verlies je vet

«Een van de grote voordelen van High Intensity Interval Training (HIIT) is de zogenaamde after burn, wat betekent dat je metabolisme gedurende de 36 tot 48 uur na de training een boost krijgt. Een ware luxe, die je bij bepaalde duursporten bijvoorbeeld niet hebt. Maar sport op zich is natuurlijk niet genoeg om gewicht te verliezen: dat doe je enkel wanneer je minder calorieën binnenkrijgt dan dat je verbruikt. Wie na een training dus volop gaat snacken, doet het effect ervan teniet. Mijn tip? Wie gewicht wil verliezen, combineert een sportprogramma best met gezonde voeding gedurende een periode van een aantal maanden. Enkel dan zal je een optimaal effect zien.»

2. Vrouwen moet anders trainen dan mannen

«Ook dit klopt niet. Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen en mannen perfect een gelijkaardig sportschema kunnen volgen om fit te blijven. Door de culturele verschillen tussen het schoonheidsideaal van de vrouw en dat van een man, ligt de focus van hun training wel anders. Vrouwen zullen zich bijvoorbeeld sneller concentreren op benen en billen, terwijl mannen vooral aan de schouders veel aandacht besteden. Weet echter dat die verschillen vooral cultureel te verklaren zijn, en niet zozeer anatomisch. Want op fysiek vlak kunnen we wel degelijk dezelfde oefeningen aan.»

3. Je kan geen spieren creëren met cardio

«Dit klopt niet helemaal. Je lichaam heeft twee systemen: het musculaire en het cardiovasculaire systeem. Wanneer je op één tempo gedurende lange tijd loopt, train je eigenlijk je cardiovasculair systeem. Maar wie tussendoor sprintjes of hellingen inbouwt, traint naast het cardiovasculair systeem ook het musculaire systeem en zijn buikspieren. Het is dus zeker niet onmogelijk om spieren op te bouwen door cardiotraining, alleen moet je je aanpak lichtjes veranderen.»

4. Yoga is hetzelfde als stretchen

«Hoewel er zeker rustige yogavormen bestaan, zijn er ook genoeg varianten die heel uitdagend zijn voor je spieren. Tijdens een yogasessie gebruik je zowel je buikspieren als je benen en je armen om in bepaalde posities te komen. Omdat die posities niet bepaald alledaags zijn, voel je soms hoe je spieren zich stretchen. Wie regelmatig aan yoga doet, zal merken dat naast je lichaam ook je mindset verandert. Yoga doe je niet enkel met je lichaam, maar ook met je hoofd.»

Mare Hotterbeekx

Sport jij met ons mee? Deel jouw foto's, vragen en tips voor Tess via Instagram onder #MetroFeelGood #FeelFanTesstic. Meer work-outvideo's, health tips en weetjes vind je hier.