Persconferentie met gynaecoloog Denis Mukwege in Kinshasa verboden

Het aan de Franse ambassade in Kinshasa verbonden Institut français heeft de persconferentie geannuleerd die de Congolese gynaecoloog Denis Mukwege deze voormiddag zou houden in zijn gebouwen. Dat heeft de Belgische regisseur Thierry Michel gemeld. Michel werkte mee aan "L'homme qui répare les femmes", een film over Mukwege. De Franse ambassade had Mukwege, die in 2014 de Sacharovprijs kreeg van het Europees parlement, uitgenodigd om de film woensdag in te leiden. Michel werkte voor de film samen met Le Soir-journaliste Colette Braeckman. Na een tour in Zwitserland en Frankrijk was Mukwege zondag aangekomen in Kinshasa. Hij zou er om 11 uur een persconferentie geven over de vertoning van woensdag.

Die persconferentie werd echter "geannuleerd door het Institut français", meldt Michel aan persagentschap Belga. De regisseur wilde de redenen voor die annulering niet geven, maar hij voegde er wel aan toe dat dat het duidelijk is dat dat het gevolg is van druk die uitgeoefend werd door de Congolese autoriteiten.

In september en oktober was de vertoning van de meermaals bekroonde documentaire in Congo al verboden omdat daaruit een "manifeste wil" zou blijken om het Congolese leger te "beschadigen" en zijn imago te "bezoedelen".

Nog volgens Michel krijgt de Congolese overheid het erg op zijn heupen van de debatten waaraan Mukwege in Europa heeft deelgenomen. Vooral zijn tussenkomst in de VN-Mensenrechtenraad in Genève, over verkrachtingen en de straffeloosheid voor "vermoedelijke" criminelen, wordt hem kwalijk genomen.

bron: Belga