Pentagon voerde jarenlang onderzoek naar ufo's

Pentagon voerde jarenlang onderzoek naar ufo's

Het geheime onderzoek naar ufo's kreeg de naam 'Advanced Aerospace Threat Identification Programme' en kostte jaarlijks 22 miljoen dollar. Het bedrijf moest voor de regering meldingen over vliegende schotels, graancirkels en andere moeilijk te verklaren verschijnselen bestuderen. Of dat iets heeft opgeleverd, is onduidelijk.

Volgens The New York Times kwam het programma tot stand onder impuls van Harry Reid, de senator uit Nevada. Hij leidde de Democratische fractie in het hogerhuis van 2005 tot januari dit jaar. Toen verliet hij het Congres. De linksere Democraten verkregen een meerderheid in de Senaat nadat ze de parlementsverkiezingen in 2006 hadden gewonnen.

Eigendom van multimiljardair

Het merendeel van de 22 miljoen dollar dat het programma kostte, ging naar Bigelow Aerospace. Dit bedrijf is gevestigd in de thuisstaat van de senator en is naar het schijnt eigendom van multimiljardair Robert Bigelow. De NY Times omschrijft hem als een vriend van Reid. Bovendien zou het bedrijf nog steeds federale contracten hebben, ook met Nasa.

Reporters van de Amerikaanse krant hebben het nummer van Bigelow Aerospace gebeld, maar blijkbaar nam er niemand op. Ook de voicemail was buiten werking.

Onderzoek nog steeds gaande?

Volgens het Pentagon werd het programma in 2012 stopgezet vanwege de kosten. Maar dat wordt tegengesproken door Luis Elizondo, de officier die het programma sinds 2007 leidde. Hij beweert dat de betrokken medewerkers nog steeds bezig zijn met het onderzoeken van ongewone fenomenen en verdachte voorwerpen. Elizondo verliet het Pentagon in oktober.