Pendelaars zijn gezonder

Pendelaars zijn gezonder

Het behoeft geen uitleg meer dan actief woon-werkverkeer, zoals fietsen of wandelen, gezonder is dan de wagen te nemen. Een Japanse studie, die zondag uit de doeken werd gedaan op de Scientific Sessions van de American Hearth Association, toont aan dat pendelen mogelijk nog gezonder is.

Het onderzoek ontdekte dat pendelaars in vergelijking met autobestuurders 44 procent minder kans hadden op overgewicht, 27 procent minder kans op een hoge bloeddruk en 34 procent minder kans op diabetes.

Opmerkelijk is echter dat de studie ook aantoonde dat pendelaars ook gezondheidsvoordelen hebben ten opzichte van mensen die te voet of op hun stalen ros naar het werk gaan. De onderzoekers opperen dat het mogelijk is dat pendelaars een langere afstand moeten afleggen naar de bus of trein dan wandelaars of fietsers naar het werk.

"Mensen moeten overwegen om het openbaar vervoer te nemen in plaats van een auto. Op die manier bewegen ze dagelijks weer wat meer", stelt Hisako Tsuji, hoofdauteur van de studie en directeur van het Moriguchi City Health Examination Center in Osaka.

De studie kon echter niet aanduiden of pendelen de oorzaak is van een betere gezondheid, of dat pendelaars in de eerste plaats al gezonder zijn.