Pence weigert Trump af te zetten met 25ste amendement

Pence weigert Trump af te zetten met 25ste amendement

Het 25ste amendement van de grondwet laat de vicepresident toe om samen met een meerderheid binnen de regering vast te stellen dat een president niet in staat is zijn ambt uit te oefenen. De vicepresident kan de bevoegdheden van de president dan overnemen. Maar volgens Pence zou zo'n daad niet in het belang zijn van het land of conform de grondwet, aldus de vicepresident in de brief aan de voorzitter van het Huis van Afgevaardigdenn Nancy Pelosi.

De toepassing van die grondwettelijke procedure zou "een vreselijk precedent" scheppen, aldus Pence. Een meerderheid van het Huis van Afgevaardigden stemde enkele uren later wél voor een resolutie waarin Pence wordt opgeroepen om Trump ongeschikt te verklaren.

BREAKING: Vice President Pence has sent a letter to House Speaker Nancy Pelosi, saying he will not invoke the 25th Amendment against President Trump. https://t.co/6LS6eO3svX pic.twitter.com/NWEkpadUIJ

— NPR (@NPR) January 13, 2021

Vicepresident Pence had echter maandag al laten blijken dat hij dat niet van plan was. Trump en Pence hadden een "goed gesprek" gehad in het Witte Huis en waren "vastbesloten" "om hun werk voor het land voort te zetten tot het einde van hun termijn", klonk het toen. Trump zei dinsdag nog dat hij zich geen zorgen maakte om het 25ste amendement.

Verschillende Democraten en ook Republikeinen willen Trump afzetten na de bestorming van het Capitool en de presidents volgehouden stelling dat hij de - volgens hem vervalste - verkiezingen heeft gewonnen.

Nog kans op impeachment

Wel riskeert Trump nog een nieuwe impeachmentprocedure. Daarover moet woensdag worden gestemd het Huis van Afgevaardigden. De aanklacht moet voldoende steun krijgen om doorgestuurd te worden naar de Senaat, maar omdat de Democraten de meerderheid hebben in het Huis van Afgevaardigden is de kans dat dat lukt aanzienlijk.

Leden van het Congres en rechtsgeleerden onderzoeken tevens nog een derde piste om de Amerikaanse president te kunnen afzetten, zo heeft ABC News dinsdag gemeld. Het gaat om een minder bekend amendement op de Amerikaanse grondwet. Sectie 13 van het amendement 14 zegt kort samengevat dat het Congres de bevoegdheid heeft om overheidsfunctionarissen die trouw hebben gezworen aan de grondwet te verbieden hun ambt nog uit te oefenen indien zij zich hebben ingelaten met opstand of "rebellie" tegen de grondwet en daarmee hun eed hebben gebroken. Het artikel is maar zelden gebruikt of getest.

Gevolgen

Als Trump nog voor zijn ambtstermijn wordt afgezet, verliest hij zijn levenslang pensioen van meer dan 200.000 dollar per jaar. Ook kan hij zijn budget van bijna 1 miljoen dollar voor veiligheidsmaatregelen en reizen verliezen. Bij een geslaagde impeachmentprocedure, ook na 20 januari, kan Trump sowieso nooit meer opkomen bij de presidentsverkiezingen.

Meest gelezen
 1. veerlethumb

  Veerle uit ‘Blind Getrouwd’ is opnieuw zwanger: «Spannend en voorzichtig blij»

 2. geertthumb

  Coronacijfers doen het opnieuw slecht: hoe is dat kunnen gebeuren?

 3. elinethumb

  Eline De Munck deelt leuke vakantiefoto: «Met mijn kont in de zon»

 4. elisabetthumb

  Elisabet uit ‘De Mol’ bevallen van derde kindje: «Een droom van een baby» (foto)

 5. charles-deluvio-bX36zLlMVWU-unsplash

  OEPS. Dit standje probeer je beter niet als je een gebroken piemel wil vermijden