Peiling zet Vlaams Belang op 12 procent, CD&V naar 17,6 procent

Peiling zet Vlaams Belang op 12 procent, CD&V naar 17,6 procent

Als er nu verkiezingen zouden zijn, zou Vlaams Belang uitkomen op 12 procent. Dat is een stijging met zes procent tegenover de verkiezingen van 2014. CD&V klokt af op 17,6 procent. Dat is nog steeds minder dan het verkiezingsresultaat (18,6 procent), maar wel een stijging van bijna vier procent tegenover de vorige peiling. N-VA lijkt niet te lijden onder de crisis rond het vertrek van Vuye en Wouters. Dat blijkt uit De Grote Peiling van VTM NIEUWS en Het Laatste Nieuws uitgevoerd door Ipsos. Uit de peiling blijkt onder meer dat CD&V aan een comeback bezig is. De partij is er met bijna vier procent op vooruitgegaan sinds de vorige peiling en haalt nu 17,6 procent. De partij heeft die stijging mede te danken aan de populariteit van vicepremier Kris Peeters.

Ook N-VA doet het opvallend goed. De partij van Bart De Wever zou bij nieuwe verkiezingen 25,9 procent van de stemmen halen, tegenover 24,2 procent bij de vorige peiling. Het maakt dus een deel van zijn verlies tegenover de vorige verkiezingen goed (32,4). Opvallend is dat de peiling afgenomen is in de week van de crisis rond Kamerleden Hendrik Vuye en Veerle Wouters. Ze verlieten de partij, maar dat laten de kiezers duidelijk niet aan hun hart komen.

Bijna alle andere partijen blijven kiezers verliezen. Open Vld eindigt in deze peiling op 12,5 procent, enkele maanden geleden was dat nog 13,2 procent. Ook sp.a zakt opnieuw weg, van 15,6 naar 13,7 procent. Dat is opnieuw onder het dieptepunt van de laatste verkiezingen. Groen kan ongeveer stabiliseren, met een kleine elf procent.

Vlaams Belang moet wat van zijn winst afgeven en zou bij nieuwe verkiezingen nu op twaalf procent uitkomen. Dat is wel nog steeds zes procent meer dan bij de vorige verkiezingen. De PVDA+ zakt weer wat dieper onder de kiesdrempel (3,9 procent).

bron: Belga