Peeters wil sociale partners terug rond de tafel

Peeters wil sociale partners terug rond de tafel

Federaal minister van Werk Kris Peeters (CD&V) roept de sociale partners op om het overleg rond de dossiers die voor sociale onrust zorgden terug op te starten. "De enige manier om eruit te geraken, is rond de tafel", zei hij vanmiddag in De Zevende Dag. Peeters vindt dat er te snel naar het stakingswapen wordt gegrepen. De CD&V-vicepremier vindt dat de stakingen moeten stoppen. "Als je aan de tafel komt, kan je niet op hetzelfde moment staken. Het is het één of het ander", zei Peeters.

De coalitiepartners van Peeters, N-VA en Open Vld, vinden dat de regering niet moet plooien voor de eisen van de vakbonden. "Overleg is niet plooien of plat op de buik gaan liggen, ook niet voor de regering: Wij zijn er van overtuigd dat een aantal hervormingen moeten doorgaan", zei Peeters, verwijzend naar de modernisering van de NMBS, de toekomst van bpost op de pakjesmarkt en de hervorming van de arbeidsmarkt. "Dat kan maar wanneer je rond de tafel zit. Het is overleg, elkaar begrijpen en zien wat we samen kunnen doen."

Een van de onderwerpen van protest in de afgelopen week was de zogenaamde wet-Peeters, de flexibilisering van de 38-urenweek. Peeters verbaast zich erover "dat men al een wet afschiet die er nog niet is". "De kern van de wet is dat we op het sectoraal niveau aan de sociale partners de mogelijkheid geven om af te wijken van de huidige wet en te experimenteren om dat werkbaar werk mogelijk te maken." Peeters wil het ontwerp voorleggen aan de sociale partners, zodat die hun input kunnen geven.

De vraag naar een meer eerlijke fiscaliteit, een belasting op winsten van grote vermogens, zal bij de begrotingsbesprekingen opnieuw besproken worden, denkt Peeters. N-VA en vooral Open Vld blijven sceptisch. In de Zevende Dag zei Open Vld-fractieleider Patrick Dewael te vrezen dat dit al gauw terug de middenklasse zou raken.

Peeters had het ook over Arco. Volgens de CD&V-vicepremier moet er dit jaar binnen de regering een werkzame oplossing komen, zoals in het regeerakkoord is afgesproken. N-VA en Open Vld lieten de voorbije dagen verstaan dat er geen belastinggeld in die oplossing moet worden gestoken. Peeters vindt dat er hierover geen publieke verklaringen moeten worden over afgelegd. Hij vindt dat er binnen de regering een verdedigbare en juridisch sluitende oplossing uitgewerkt moet worden.

bron: Belga