Peeters vraagt sociaal overleg om haast te maken

Peeters vraagt sociaal overleg om haast te maken

De vakbonden en werkgeversorganisaties onderhandelen al enkele weken over een interprofessioneel akkoord. Die gesprekken verliepen tot nu toe moeizaam, vooral omdat de marge voor een loonsverhoging slechts 0,9 tot 1,2% bedraagt. Deze week zit de zogenaamde ‘Groep van Tien' weer samen en vicepremier Peeters wil dat er snel een akkoord uit de bus komt.

De minister van Werk deed zich in De Zevende Dag een "warme oproep" aan de onderhandelaars. "Zorg er toch voor dat dat sociaal overleg effectief aantoont dat het nog kan werken", aldus Peeters (foto). "Als de regering dat zelf moet doen...wat komt daar uit? Daar wil ik niet op vooruitlopen."

Volgens het CD&V-boegbeeld is een akkoord niet onmogelijk, zelfs met de beperkte marge. "We zorgen ervoor dat de concurrentiepositie van onze ondernemingen gevrijwaard wordt én dat de loonkloof niet kan groeien", benadrukt Peeters. "Bovenop die marge kom nog eens de index. Er is ruimte voor een akkoord."

Op de vraag of de regering dit jaar werk zal maken van de meerwaardebelasting, dat als een strijdpunt naar voren werd geschoven de partij van Peeters, bleef de minister op de vlakte met een goed voornemen. "Ik heb me voorgenomen aan het begin van het nieuwe jaar niet aan populisme en goedkope uitspraken te doen."