Peeters pakt nepuniversiteiten aan: onderzoek naar 81 instellingen

Peeters pakt nepuniversiteiten aan: onderzoek naar 81 instellingen

Er lopen momenteel 81 onderzoeken naar onderwijsinstellingen die valse diploma's uitreiken of het etiket universiteit of hogeschool misbruiken. Dat schrijft De Morgen vandaag, op basis van cijfers van minister van Economie Kris Peeters (CD&V). Momenteel worden 52 onderwijsinstellingen in Brussel, 18 in Vlaanderen en 11 in Wallonië door de Economische Inspectie onderzocht. Het zijn zowel onderwijsinstellingen die afstandsonderwijs aanbieden als instellingen die voorzien in contactonderwijs. Het gaat vooral om instellingen die hoger onderwijs aanbieden.

De Economische Inspectie gaat na of de onderwijsinstellingen correcte informatie geven over de opleidingen die ze aanbieden en de diploma's die ze mogen uitreiken. De meest voorkomende inbreuk is dat een onderwijsinstelling onterecht de indruk wekt dat ze erkend is als universiteit of hogeschool of dat ze bachelor-, master- of doctoraatsdiploma's kan uitreiken.

Er werden 46 waarschuwingen uitgeschreven en 10 processen-verbaal overgemaakt aan het parket. Negen onderwijsinstellingen hebben hun activiteiten stopgezet na het onderzoek en twee websites werden ontoegankelijk gemaakt.

bron: Belga