Pedro Sanchez legt eed af als eerste minister van linkse coalitie in Spanje

De socialist Pedro Sanchez heeft de eed afgelegd als regeringsleider in de handen van de Spaanse koning Felipe VI. Sanchez leidt een nog nooit uitgegeven coalitie met de radicale linkse partij Podemos. Pedro Sanchez legde de eed af in het Zarzuelapaleis zonder bijbel of kruisbeeld, eertijds vaste ingrediënten bij de officiële aanstelling van een nieuwe regeringsleider. Wat wel bleef: de eed van trouw aan de Spaanse grondwet. Sanchez maakte al bij zijn vorige aanstelling in juni 2018 komaf met de religieuze symbolen bij de aanstellingsceremonie die was ingesteld bij de Spaanse terugkeer naar de democratie in 1977.

Sanchez moet nu zijn regeringsploeg samenstellen. Het gaat om de eerste coalitie sinds het einde van de Franco-dictatuur in 1975. Volgens zijn partij zal de equipe pas volgende week en niet deze week worden bekendgemaakt.

Sanchez kreeg gisteren het vertrouwen van 167 volksvertegenwoordigers, met 165 tegenstemmen en 18 onthoudingen. Een nipte meerderheid dus, maar ze maakt wel een einde aan een lange periode van regeringsloosheid in Spanje.

Verwacht wordt dat de socialisten en Podemos gaan voor een ruk naar links in het Spaanse beleid. Dat betekent onder meer een verhoging van de minimumsalarissen, zwaardere taksen voor de rijken en de grote bedrijven, de ontmanteling van de omstreden hervorming van de arbeidsmarkt uit 2012 door de conservatieven en een rem op de stijgende huurprijzen in de steden.

bron: Belga