Pedro Elias: "Voorlezen brengt alle goeie dingen samen"

Pedro Elias: "Voorlezen brengt alle goeie dingen samen"

"We willen voorleesvaders en -grootvaders eens in de bloemetjes zetten en zij die het nog niet zo vaak doen extra stimuleren", vertelt Tine Kuypers van initiatiefnemer Iedereen Leest. "Leesopvoeding is op dit moment vaak een vrouwenzaak, terwijl het net zo belangrijk is dat er ook mannen bij betrokken zijn."

Voorleesmoment is ritueel

Koning Filip geeft vandaag alvast het goede voorbeeld door voor te lezen in een school in Kampenhout. Ook andere bekende voorleesvaders steunen de campagne. Pedro Elias, onder andere bekend van ‘Control Pedro' op VIER, is er één van. Hij heeft drie kinderen, Bonnie (1), Rover (2) en Matteo (12), en vindt voorlezen geweldig.

"Ik ben een man van rituelen en ik geef dat door aan mijn kinderen", zegt Pedro Elias. "Nu lijkt het alsof wij een schaap slachten voor het slapengaan, dat bedoel ik niet, we hebben gewoon een vast scenario voor ons dagelijks voorleesmoment. Ik vraag: ‘Gaan we een boek lezen?', waarop Rover, mijn zoon van 2, eerst ‘nee' zegt. Ondertussen begint Bonnie, mijn 1-jarige dochter, de trap al op te kruipen. Uiteindelijk geeft Rover zijn gespeelde protest op. Boven in hun kamer duwt hij op de knop van de rolluik zodat we de dag buitensluiten en in onze leesbunker kunnen kruipen."

Verhaal improviseren

"Als ik voor het werk naar het buitenland moet, is het eerste dat in me opkomt: ‘O nee, nu mis ik mijn voorleesmomenten'. Ik geniet er nog elke keer van. Mijn vrouw ziet hoe gelukkig de kinderen en ik ervan worden en gunt ons dat. Omgekeerd krijgt zij op die manier vijf minuten voor zichzelf, vaak voor het eerst die dag. Ze gaat dan op het bankje in onze tuin zitten. En zo brengt voorlezen alle goede dingen samen. Daarom is het bij ons thuis heilig."

"Ik verlang al naar het moment dat mijn 1- en 2-jarige oud genoeg zullen zijn voor fantasie. Dat geeft mij een kick: een verhaal improviseren en wel zien waar we uitkomen. Maar met Rover en Bonnie geniet ik nu ook enorm. Als ze bij mij op schoot zitten, ruik ik altijd eens aan hun versgewassen haren en dan besef ik dat ik buitenshuis misschien een spannend leven heb, maar dat dit de essentie is: voorlezen aan mijn kinderen."

Voorleesweek, een initiatief van Iedereen Leest, loopt nog tot en met 26 november. Alle info op www.voorleesweek.be.