‘Pays de Waes', kroongetuige van de eerste treinreizen

‘Pays de Waes', kroongetuige van de eerste treinreizen

Om de allereerste treinen te leren kennen moet je absoluut de ‘Pays de Waes' gezien hebben. De stoomlocomotief wordt in België ontworpen rond 1845 en bracht 50 jaar lang reizigers van Antwerpen naar Gent. Aan dat traject heeft de ‘Land van Waas' zijn naam te danken. Misschien was één van je overgrootouders een trotse passagier?

Train World / Jean Dubuffet

De ‘Pays de Waes' bewijst dat treinen vroeger niet zo luxueus waren uitgerust als nu. De eerste machinisten moesten tegen een stootje kunnen, want de locomotief had nog geen overdekte stuurcabine. In weer en wind brachten zij hun passagiers naar hun bestemming. Iedereen instappen!

Op pensioen

In 1896 worden de sporen echter breder. De ‘Pays de Waes' moet op pensioen, maar ontsnapt als bij wonder aan de sloophamer. Hij mocht op de wereldtentoonstelling van 1913 in Gent staan pronken en werd ook in Groot-Brittannië uitgenodigd voor een tentoonstelling. Daarna kon de ‘Pays de Waes' genieten van zijn rust in het oude spoorwegmuseum van het Brusselse Noordstation. Voor zijn laatste reis naar Train World moest een muur van het Noordstation worden opengebroken. Ook Train World heeft op deze rakker van bijna veertien ton gewacht om zijn muren dicht te maken.

Ontdek vanaf minuut twee hoe de locomotieven verhuizen naar Train World.

Je uitstap start in het oude stationsgebouw van Schaarbeek. Tickets koop je aan het originele stationsloket van 130 jaar geleden.

Nieuwsgierig? Train World licht al een tipje van de sluier op met deze verhalen.

Nog tot 16 april kan je de treinavonturen van Kuifje ontdekken!