Paus Franciscus verklaart "jodenredster" en ordeoprichter heilig

Paus Franciscus verklaart "jodenredster" en ordeoprichter heilig

Paus Franciscus heeft vanmiddag in het bijzijn van tienduizenden gelovigen in Rome de Zweedse birgittines Maria Elisabeth Hesselblad en de Poolse priester Jean Papczynski heilig verklaard. Het zijn de twee eerste van vijf heiligverklaringen in het Jaar van de Barmhartigheid. Hesselblad leefde van 1870 tot 1957. Ze groeide op in een lutheraans gezin. Op 18-jarige leeftijd emigreerde zij naar de Verenigde Staten. In de zomer van 1902 werd ze roomskatholiek. Tijdens een verblijf in Rome maakte zij kennis met de Orde van de Allerheiligste Verlosser (Ordo sanctissimi Salvatoris), die naar hun stichtster Birgitta van Finsta ook birgittijnen of birgittinessen worden genoemd, waarvan zij in 1906 zelf lid werd. Vijf jaar later stichtte Maria Elisabeth met drie Britse medezusters een nieuwe congregatie binnen haar orde, met de bedoeling de spiritualiteit van Sint-Birgitta opnieuw meer leven in te blazen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog verbleef Maria Elisabeth als moeder-overste van het klooster van Sint-Birgitta aan de Piazza Farnese in Rome. Zij besloot tijdens de naziterreur tal van vervolgden in het klooster te laten onderduiken, onder meer vele joden. Daarvoor kreeg ze in 2004 van Israël de titel "Rechtvaardige onder de Volkeren".

Moeder Maria Elisabeth stierf op 24 april 1957. Paus Johannes Paulus veklaarde haar op 9 april 2000 in Zweden zalig.

Jean Papczynski (1631-1701) is bekend als Stanislas van Jezus-Maria en als stichter van de maristen van de Onbevlekte Ontvangenis. Hij was in 2007 al zalig verklaard.

Beiden zijn elk twee wonderen toegeschreven.

bron: Belga