Paus Franciscus opent 'Heilige Deur'

Paus Franciscus opent 'Heilige Deur'

Paus Franciscus heeft de aftrap gegeven van het katholiek jubileumjaar met de opening van de Heilige Deur.

Wat is een jubileumjaar?

Het jubileumjaar is een Oudtestamentische traditie. In de oudheid werd om de vijftig jaar een jubileumjaar gehouden waarbij slaven en gevangenen vrijgelaten werden. De traditie verdween maar werd in 1300 nieuw leven ingeblazen. Het laatste jubileumjaar werd door paus Johannes Paulus II gehouden bij het begin van het nieuwe millennium. De aankondiging van dit nieuwe jubileumjaar, dat zal lopen van 8 december 2015 tot 20 november 2016, kwam eerder onverwacht.

Wat is het thema?

Het jaar staat in het teken van de barmhartigheid. Paus Franciscus (foto) voegde meteen de daad bij het woord. In september riep hij op om in het kader van het jubileumjaar vrouwen die een abortus ondergaan hebben, te vergeven. Paus Franciscus wil met dit jubileumjaar ook de vijftigste verjaardag van het Tweede Vaticaans Concilie (1962-1965) vieren.

Hoe werd het feestjaar geopend?

Na een eucharistie trok een processie onder leiding van de paus naar het atrium van de Sint-Pietersbasiliek voor de opening van de Heilige Deur, een rijkelijk versierde bronzen poort. De poort was voor het laatst geopend voor het Jubeljaar 2000 en zou in principe pas in 2025 opengaan. Voor de opening moest de bakstenen muur waarmee de poort afgebakend was sinds de laatste opening, verwijderd worden. De Argentijnse paus werd bij zijn aankomst aan de Heilige Deur door zijn voorganger, de Duitse emeritus paus Benedictus XVI opgewacht. Die had voor deze bijzondere gelegenheid zijn klooster in de tuinen van het Vaticaan verlaten.