Paus aanvaardt ontslag Amerikaanse bisschop beschuldigd van seksueel misbruik

Paus aanvaardt ontslag Amerikaanse bisschop beschuldigd van seksueel misbruik

Paus Franciscus heeft vandaag het ontslag aanvaard van Michael Bransfield, een Amerikaanse bisschop van het bisdom Wheeling-Charleston. Hij wordt beschuldigd van "seksuele intimidatie van volwassenen", volgens een mededeling van zijn bisdom. Het bestuur van het bisdom wordt door de paus voorlopig toevertrouwd aan aartsbisschop William Lori, die ook een onderzoek moet voeren naar de aantijgingen tegen Bransfield. "Mijn eerste zorg is om priesters en gelovigen van het bisdom Wheeling-Charleston te steunen in deze moeilijke tijden", zei bisschop Lori in een verklaring die op de site van het bisdom werd geplaatst. "Ik beloof een diepgaand onderzoek in te stellen om de waarheid te achterhalen over de verontrustende beschuldigingen tegen bisschop Bransfield", voegde hij eraan toe. Lori riep ook een telefoonlijn in het leven waarnaar mensen nuttige informatie over de zaak kunnen doorbellen.

Bransfield begon zijn carrière in Philadelphia. In 2005 werd hij de bisschop van Wheeling-Charleston. In 2012 werd hij tijdens een proces tegen leden van de geestelijkheid in Philadelpia al eens beschuldigd van het seksueel misbruiken en het aanraken van twee scholieren eind jaren zeventig of in de vroege jaren tachtig.

Maar volgens het Amerikaanse Catholic News Agency maakte de kerkvoogd in juli 2012 bekend dat een vermeend slachtoffer en een getuige de aanklachten ontkenden, en dat het onderzoek naar andere verdenkingen niets had opgeleverd.

bron: Belga