Paul Van Grembergen overleden - "Ik verlies met Paul een zielsverwant"

Paul Van Grembergen overleden - "Ik verlies met Paul een zielsverwant"

Paul Van Grembergen was een "monument" binnen de Vlaamse beweging. Dat heeft gewezen Volksunievoorzitter Bert Anciaux zaterdagavond verklaard in een reactie op het overlijden van de gewezen Vlaamse minister. "Ik verlies met Paul een zielsverwant. Hij was een schone meneer", aldus Anciaux. "Ik ben er echt niet goed van", zo luidt de eerste reactie van een aangedane Bert Anciaux. "Ik ben enige tijd gelegen nog samen met mijn vader (gewezen politicus Vic Anciaux, nvdr.) bij hem op bezoek geweest. Hij was al een tijd ziek, maar hij sloeg er zich goed doorheen. Het moet dus ineens heel snel zijn gegaan."

Volgens Anciaux was Van Grembergen "een monument" binnen de Vlaamse regering. "Paul stond voor een open en verdraagzaam nationalisme. Hij was veel progressiever dan men zou denken. Hij gruwde van onrechtvaardigheid", klinkt het nog.

Bert Anciaux was van 1992 tot 1998 voorzitter van de Volksunie (VU), de partij van Van Grembergen. En ook toen Anciaux na het uiteenvallen van de VU het links-liberale Spirit oprichtte, werd hij door Van Grembergen gevolgd.

bron: Belga