Paul Magnette wijst instututionele vragen van N-VA met de vinger

Paul Magnette wijst instututionele vragen van N-VA met de vinger

PS-voorzitter Paul Magnette stelt vast dat de federale onderhandelingen in een impasse zijn beland. Hij wijst daarvoor naar de instututionele eisen die de N-VA volgens hem op tafel heeft gelegd, in het bijzonder op het vlak van de sociale zekerheid. "Als de N-VA terugkomt met vragen om grote luiken van de sociale zekerheid te splitsen - van de gezondheidszorg, de werkloosheidsuitkering, enzovoort - dan gaan we uiteraard niet over die zaken praten. We hebben altijd heel duidelijk gezegd dat we niet gaan onderhandelen over het op de helling plaatsen van de sociale zekerheid. Je moet daarvoor niet op de PS rekenen", zei Magnette maandag op de Franstalige zender RTL-TVi.

De PS-voorzitter herhaalde meteen dat de N-VA niet incontournable is voor een regering. "Er zijn andere meerderheidsformules mogelijk. We moeten zien of de andere partijen bereid zijn een ander spoor te bewandelen", aldus Magnette.

Indien een paarsgele coalitie mét N-VA niet lukt, dan is enkel paarsgroen mogelijk, eventueel aangevuld met CD&V. Maar voor de christendemocraten en liberalen ligt een coalitie met een minderheid aan Vlaamse kant bijzonder moeilijk. En de liberalen hebben al eerder laten verstaan dat ze een regering met de groenen niet zien zitten.

bron: Belga