Paul Magnette (PS) en Bart De Wever (N-VA) krijgen opdracht van koning om regering te vormen

Paul Magnette (PS) en Bart De Wever (N-VA) krijgen opdracht van koning om regering te vormen

Volgens de mededeling ging aan de audiëntie telefonisch overleg vooraf van de koning met de partijen die na de verkiezingen bij de politieke discussies betrokken waren. Het is de bedoeling dat De Wever en Magnette regelmatig verslag zullen uitbrengen bij de vorst. Een eerste afspraak staat op 31 juli geprogrammeerd.

Begin september

Een formele formatieopdracht kon de koning Magnette en De Wever niet geven, want ons land heeft op dit moment een volwaardige regering - de minderheidsregering-Wilmès. Dus zocht de koning naar een andere formule en belastte hij hen met de opdracht "om de nodige initiatieven te nemen met het oog op de vorming van een regering die steunt op een brede meerderheid in het parlement".

De twee partijvoorzitters moeten met andere woorden de echte formatie voorbereiden. De regering-Wilmès heeft het vertrouwen tot begin september, pas dan kan een of meerdere formateurs worden aangesteld.

"Het is Magnette menens"

De PS en de N-VA voerden sinds enkele dagen opnieuw aftastende gesprekken, nadat PS-voorzitter Magnette had laten weten open te staan voor een coalitie met de N-VA. Zijn partij dreigde buiten een nieuwe federale regering te vallen, nu er de laatste tijd werd ingezet op een coalitie met de huidige drie regeringspartijen MR, Open VLD en CD&V en de N-VA, de SP.A en het CDH.