Pastoor ontdekte zelf dat gestolen schilderij uit Zele mogelijk van Michelangelo is

Het was de pastoor van de Sint-Ludgeruskerk in Zele zelf die ontdekt heeft dat het schilderij dat vrijdagochtend gestolen werd, mogelijk van de hand van de Italiaanse grootmeester Michelangelo is. De pastoor is er zeker van de roof van de "Heilige Familie" uit de 16de eeuw verband houdt met zijn ontdekking. Volgens het Oost-Vaamse parket vond de diefstal vrijdagochtend plaats vrijdagochtend tussen 05.00 en 06.00 uur. De dief is de kerk binnengegaan via de sacristie; de cilinder van de groene buitendeur werd afgebroken. Donderdagochtend tussen 05.00 uur en 05.20 uur werden ook al verdachte handelingen opgemerkt aan beide toegangsdeuren aan de achterkant van de kerk. De dief zou een jongeman zijn van 17 à 20 jaar oud. Hij droeg donkere kledij met grijze kap en had een donkere rugzak bij zich die hij in zijn handen droeg.

Pastoor Jan Van Raemdonck is zelf historicus en is in voorbereiding van een boek over het schilderij. "Het is een schilderij dat lijkt op een tekening uit de Portland-collection van de Duke op Portland in Engeland. Een leerling van Michelangelo heeft daar ook meerdere, een zevental, kopieën van gemaakt. Maar ons schilderij is groter en veel beter afgewerkt."

Het is ook daarom dat hij vermoedt dat het werk van de hand is van Michelangelo zelf en dat ging binnenkort ook onderzocht worden door een Italiaanse specialiste. Van Raemdonck verspreidde het nieuws zelf, maar in beperkte kring. "Op kerstdag heb ik er nog over gepreekt, zonder te zeggen dat het van Michelangelo was. Maar blijkbaar was het nieuws wel bekend, is een eigen leven beginnen leiden en dacht de dief de kunstroof van de eeuw te kunnen plegen." Dat de roof en het nieuws over het feit dat het mogelijk om een Michelangelo gaat met elkaar verband houden, leidt volgens pastoor Van Raemdonck dan ook geen twijfel.

Alle informatie over deze diefstal en de identiteit van de daders is welkom bij de speurders op het gratis nummer 0800 30 30 0.

bron: Belga