Pascal Decroos herdacht: "Fonds heeft onderzoeksjournalistiek op de agenda gezet"

Pascal Decroos herdacht: "Fonds heeft onderzoeksjournalistiek op de agenda gezet"

In Gent is Pascal Decroos herdacht, de journalist die 20 jaar geleden om het leven kwam na een tragisch verkeersongeluk. In zijn naam werd het Fonds Pascal Decroos opgericht, een vereniging die onderzoeksjournalisten financieel steunt. Vlaams minister van media Sven Gatz belooft een extra subsidie van 90.000 euro. "Pascal Decroos was een jonge documentairemaker die als eerste werknemer van Paul Jambers aan de slag ging", vertelt directeur Ides Debruyne. "Later werd hij freelancer en richtte hij zijn eigen productiehuis op, het succesvolle Kanakna."

Na zijn dood bleef zijn passie voor onderzoeksjournalistiek verder leven in het fonds. "Hij wilde vooral geld inzamelen voor het vooronderzoek. We hebben de voorbije 20 jaar dan ook erg veel interessante verhalen gesteund. Zo onderzoeken vandaag bijvoorbeeld 28 freelance-journalisten wat er staat in de onkostennota's die door Europese parlementsleden geheim worden gehouden."

"We kunnen niet genoeg beklemtonen hoe belangrijk diepgravende kwaliteitsjournalistiek is voor de democratie", aldus Debruyne. "Ik denk dat we dat met het Fonds echt op de agenda hebben gezet." Het succes vertaalt zich in flink wat aanvragen. Meer journalisten vragen steun dan de budgetten toelaten.

Minister van Media Sven Gatz heeft daarom naar aanleiding van de verjaardag 90.000 euro extra vrijgemaakt om journalistiek onderzoek te financieren. Daarnaast zijn vijf projecten voor innovatieve journalistiek goedgekeurd. Zo krijgt Apache 50.000 euro om de inhoud van het online nieuwsmagazine toegankelijk te maken voor een breder publiek. De organisatie Nuntra ontvangt een subsidie van 50.000 euro om mediabedrijven en mediagebruikers te laten experimenteren met toepassingen op het gebied van virtuele realiteit.

bron: Belga