Partijen willen Vlaamse verkiezingsprogramma's laten doorrekenen

Partijen willen Vlaamse verkiezingsprogramma's laten doorrekenen

De verschillende partijen in het Vlaams Parlement willen de partijprogramma's voor de Vlaamse verkiezingen laten doorrekenen. Over hoe dat precies moet gebeuren en wie die doorrekening moet doen en wat dat moet kosten, blijven nog een pak vragen open. Vlaams minister-president Geert Bourgeois laat een en ander in kaart brengen, zo zei hij dinsdag in de commissie Algemeen Beleid van het Vlaams Parlement. "Ik heb geen zin in haastwerk en amateurisme", zei Bourgeois. De federale Kamer keurde in 2014 een wet goed waardoor partijen hun verkiezingsprogramma's zouden moeten laten doorrekenen door het federaal Planbureau. Maar dat heeft onvoldoende mensen om die taak uit te voeren. Het Planbureau ziet enkel een beperkte doorlichting zitten: louter de macro-economische effecten én enkel voor de federale programma's van partijen die in de Kamer vertegenwoordigd zijn.

In het Vlaams Parlement vroeg Robrecht Bothuyne (CD&V) dinsdag aan minister-president Bourgeois of ook een doorrekening van de Vlaamse programma's mogelijk zou zijn. Ook andere partijen zijn daar voorstander van, zo bleek in de commissievergadering.

Minister-president Bourgeois is ook principieel voor zo'n doorrekening, maar hij waarschuwt voor haastwerk en vreest dat een verplichte doorlichting tegen 2019 niet haalbaar is. Bourgeois wil eerst in kaart laten brengen wat er precies nodig is om die doorrekening te doen en hoeveel dat kost. "Het slechtste wat je kan doen is een wet maken die dan vervolgens de verwachtingen niet kan inlossen", zei Bourgeois met een verwijzing naar de federale verplichting. "Ik heb geen zin om vlugvlug iets goed te keuren en dan te moeten zeggen dat we daar niet klaar voor zijn en daar de capaciteit niet voor hebben".

Bourgeois verwacht de eerste resultaten van het gevraagde studiewerk tegen de zomer.

bron: Belga