Partij Macron op weg naar ruime meerderheid

Partij Macron op weg naar ruime meerderheid

Volgens de eerste resultaten haalt de partij van Macron 32,2% van de stemmen. Dat betekent dat La République en Marche 390 tot 430 zetels binnenhaalt van de 577. Dat is een opmerkelijk resultaat, aangezien de partij nog maar enkele weken bestaat.

Het rechtse Les Républicains staat volgens de eerste schatting van Ispos-Sopra Steria voor France Télévisions op de tweede plaats met 21,5% van de stemmen, gevolgd door het extreemrechtse Front National van Marine Le Pen (14%).

De extreemlinkse partij La France Insoumise behaalt 11% en de Parti Socialiste stevent af op een historische nederlaag met 10,2%. De andere partijen moeten zich tevreden stellen met de overschot: 3% voor de Communistische Partij, 3% voor Europe écologie-Les Verts en 1% voor Debout la France.

Magere opkomst

De politieke tegenstanders van Macron schrijven hun eigen nederlaag toe aan de opmerkelijk lage opkomst. Volgens de peilingen is slechts 49,8% van de stemgerechtigde Fransen opgedaagd bij de stembussen. De opkomst lag nog nooit zo laag in de Vijfde Republiek. De vicevoorzitter van Front National, Florian Philippot, riep daarom op tot een "algemene mobilisatie" voor de tweede ronde.

Die is beslissend en vindt volgende week plaats. Frankrijk heeft 577 kiesdistricten. Per kiesdistrict kiezen de Fransen één volksvertegenwoordiger voor l'Assemblée nationale, het Franse lagerhuis. Wie in deze eerste ronde de absolute meerderheid haalt, is al zeker van een zitje. De andere partijen moeten daarvoor nog strijden. Enkel wie in de eerste ronde 12,5% van alle kiesgerechtigden in het district heeft behaald, mag naar de tweede ronde.