Parlementsleden sp.a kunnen niet langer burgemeester van grote gemeente zijn

Parlementsleden sp.a kunnen niet langer burgemeester van grote gemeente zijn

De parlementsleden van sp.a kunnen in de toekomst geen burgemeester of schepen van een grote gemeente meer zijn. Dat is vanmorgen beslist op het partijcongres in Plopsaland. Sp.a is de eerste Vlaamse partij die de regel invoert. Burgemeesters van een gemeente met meer dan 20.000 inwoners en schepenen van een gemeente met meer dan 30.000 inwoners zullen volgens de nieuwe partijstatuten geen kandidaat meer kunnen zijn voor een parlementsverkiezing. Zwaargewichten als Hans Bonte en Peter Vanvelthoven moeten dus voortaan kiezen tussen beide mandaten.

De nieuwe regel wordt niet unaniem gedragen. "Ik denk dat we met een handicap bij de verkiezingen zullen verschijnen, met minder sterke lijsten. Dat kunnen we ons niet permitteren", zei Kurt De Loor, schepen in Zottegem, zondag. Verschillende lokale afdelingen pleitten ervoor te wachten tot de decumul als decreet, voor alle partijen, zou worden ingevoerd.

"Waarom zouden wij als socialisten kijken naar anderen om te weten wat zelf moeten doen? ", reageerde voorzitter John Crombez. De decumulregel werd aanvaard met een tweederdemeerderheid en door de leden zelfs nog uitgebreid tot provincieraadsleden.

bron: Belga