"Parlement zal brexit eerder blokkeren dan EU zonder akkoord verlaten"

"Parlement zal brexit eerder blokkeren dan EU zonder akkoord verlaten"

Als het Britse parlement het brexit-akkoord van premier Theresa May morgen afkeurt, dan acht May het waarschijnlijker dat er geen brexit meer komt dan dat Groot-Brittannië zonder akkoord uit de Europese Unie verdwijnt. Dat meldt het Britse persbureau PA, op basis van de toespraak die May later op de dag zal houden voor fabrieksarbeiders in Stoke-on-Trent. "Ik vraag de parlementsleden om de gevolgen van hun handelingen te overwegen voor het geloof van de Britten in onze democratie", valt te lezen. In het manuscript van de toespraak staat dat May de parlementsleden zal zeggen dat het hun "plicht" is om de uitkomst van het referendum uit te voeren. Als dat niet gebeurt, zal dat het vertrouwen in de politiek catastrofaal beschadigen, meent May.

Alles wijst erop dat May de stemming van dinsdag zal verliezen: de premier heeft in het parlement geen steun voor het akkoord dat ze vorig jaar afsloot met de Europese leiders. Mogelijk zal Groot-Brittannië dan zonder akkoord op 29 maart uit de EU stappen. In zo'n geval wordt gevreesd voor grote chaos, onder meer aan de grensovergangen.

Labour heeft al aangekondigd dat het een motie van wantrouwen zal indienen als May de stemming dinsdag inderdaad verliest. Labour-leider Jeremy Corbyn wil dan naar vervroegde verkiezingen gaan.

bron: Belga