Parket eist 3 tot 8 jaar cel tegen bende mensensmokkelaars

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het parket Halle-Vilvoorde heeft vandaag gevangenisstraffen van 3 tot 8 jaar gevorderd tegen vijf leden van een bende mensensmokkelaars. Die zouden meer dan honderd slachtoffers naar het Verenigd Koninkrijk hebben gebracht. De slachtoffers, waarbij ook minderjarigen waren, werden geronseld aan het Brusselse Noordstation waarna ze op het parkeerterrein langs de E40 in Groot-Bijgaarden in vracht- en koelwagens werden gestopt. Vaak moesten ze 1.000 tot 3.000 euro betalen voor hun overtocht. De bende schuwde de risico's allesbehalve en had schrijnend weinig aandacht voor de veiligheid van hun slachtoffers. Zo sloten ze een groep transmigranten op in een silo waar veel fijn stof hing. "Gelukkig werden de slachtoffers tijdig gevonden en konden ze bevrijd worden", aldus het parket. "Ze hebben veel geluk gehad. Indien ze er langer hadden ingezeten was dit een drama geworden."

De bende schrok er evenmin voor terug om geweld te gebruiken en ging vaak op de vuist met een bende Soedanese mensensmokkelaars die ook opereerde op de snelwegparking in Groot-Bijgaarden. Het kopstuk zou volgens het parket zijn kompanen hebben opgeroepen om zich daarom te bewapenen met lange messen. De man riskeert nu 8 jaar cel. Tegen vier andere verdachten eiste het openbaar ministerie celstraffen tussen 3 en 6 jaar cel.

Vier van de vijf verdachten verdedigden zich door te stellen dat ze aanvankelijk zelf de oversteek naar Groot-Britannië wilden maken. Toen dat niet lukte, zouden ze besloten hebben anderen te "helpen."

Het vonnis valt op 8 november.

bron: Belga