Parket beschuldigt Eddy Merckx van corruptie: eindvordering wel degelijk klaar

Parket beschuldigt Eddy Merckx van corruptie: eindvordering wel degelijk klaar

Het Brusselse parket heeft wel degelijk een eindvordering opgesteld in het corruptiedossier rond de voormalige korpschef van de politie Brussel Zuid (Anderlecht/Sint-Gillis/Vorst), Gerald Noon, hoofdcommissaris Philippe Boucar en wielerlegende Eddy Merckx. De kranten La Dernière Heure en Het Laatste Nieuws hadden gisteren gemeld dat het parket vastbesloten was Merckx, de twee politiemannen en een tiental andere verdachten in het dossier te vervolgen. Het Brusselse parket reageerde daar gisteren op door te melden dat er nog geen eindvordering was maar zag zich vanmorgen verplicht die foute communicatie recht te zetten. Commissaris Boucar, die bekendstaat als een expert inzake het hooliganisme in België en verschillende belangrijke functies bekleedde bij de politie van Brussel Zuid, kwam in april 2008 in opspraak toen onderzoeksrechter Van Espen huiszoekingen liet uitvoeren in zijn privéwoning en in het commissariaat waar hij werkte. Dat gebeurde in het kader van een onderzoek naar corruptie. De commissaris werd ervan verdacht geschenken te hebben gekregen en zou ook voordelen in natura genoten hebben. Een autohandelaar zou hem en andere politiemensen wagens ter beschikking gesteld hebben voor privéreizen.

Boucar wordt er ook van verdacht dat hij Eddy Merckx inlichtte over een aanbesteding voor 48 fietsen voor de politie van Anderlecht. Boucar zou op vraag van Merckx in de enveloppen van de andere mogelijke leveranciers hebben geneusd en hun prijzen hebben doorgespeeld aan Merckx, en ze zouden de datum op zijn offerte hebben vervalst. In ruil voor de vriendendienst zouden de politiechef en zijn vrouw elk een topmodel van Merckx cadeau gekregen hebben.

Het gerechtelijk onderzoek naar die feiten, dat in 2007 al begon, is recent afgesloten en de onderzoeksrechter heeft het dossier overgemaakt aan het parket. Dat zou het dossier in september voor de raadkamer brengen.

bron: Belga