Parijs-Nice - Arnaud Démare snelste in spurt met twee

Parijs-Nice - Arnaud Démare snelste in spurt met twee

De 25-jarige Fransman Arnaud Démare (FDJ) heeft zondagmiddag de eerste rit in de 75e editie van Parijs-Nice (WorldTour) gewonnen. Na 148 kilometer tussen start- en aankomstplaats Bois-d'Arcy was Démare in een spurt met twee sneller dan zijn landgenoot Julien Alaphilippe. In de spurt voor de derde plaats was de Noor Alexander Kristoff sneller dan Philippe Gilbert. Démare is logischerwijs ook de eerste leider. In de Koers naar de Zon liet de zon de renners zondagmiddag nog in de steek. Regen bij de start, met bakken viel die daarna uit de lucht in de eerste kilometers, maar onderweg hielden de renners het wel grotendeels droog, al waaide de wind wel hevig. De korte rit leek voer voor sprinters, dat nam niet weg dat enkele renners wat publiciteit probeerden mee te graaien met een vroege vlucht. Sylvain Chavanel, Gatis Smukulis, Kristijan Koren en Romain Hardy slopen al vroeg in de etappe weg uit het peloton, dat rustig liet begaan. Op de eerste helling van de dag, de Côte de Senlisse, kwam Romain Hardy als eerste boven. Intussen was de bonus van de vier vluchters opgelopen tot 3:50. Die bonus zou verder stijgen tot 6:15, waarna het peloton stilaan de wedstrijd in handen nam. De strakke wind speelde zijn rol en onder impuls van Quick-Step Floors en Lotto Soudal brak het peloton in stukken. Een eerste groep telde 26 renners: Marco Haller, Alexander Kristoff, Jon Izagirre, Grega Bole, Tony Gallopin, André Greipel, Tosh Van der Sande, Jelle Wallays, Daniel Martin, Julian Alaphilippe, Jack Bauer, Philippe Gilbert, Marcel Kittel, Yves Lampaert, Gorka Izagirre, Sergio Henao, Luke Rowe, Arnaud Démare, Davide Cimolai, Jacopo Guarnieri, Olivier Le Gac, Rudy Molard, Marc Sarreau, Cyril Lemoine, Bryan Coquard en Angelo Tulik. Klassementsrenners Richie Porte, Alberto Contador, Ilnur Zakarin en Romain Bardet en sprinter Nacer Bouhanni hadden de slag gemist en moesten achtervolgen.

Na 15 kilometer oorlog was het verschil tussen de vluchters en het eerste peloton gezakt naar 2:30. Het tweede peloton volgde op 40 seconden en moest alle zeilen bijzetten om terug de aansluiting te kunnen maken. Lange tijd bleef het verschil tussen de twee pelotonnetjes schommelen rond 25 seconden. Door het gebeuk van Quick-Step Floors en Lotto Soudal werden na 82,5 kilometer de vluchters gegrepen door het eerste peloton. De eerste groep werkte goed samen en de bonus liep op tot 1:15. In het tweede peloton was het vooral Orica-Scott (voor Simon Yates) en BMC die het werk moesten opknappen. Veel zoden aan de dijk bracht dat niet. Op 25 kilometer hadden de koplopers 1:25 voor. Paniek was er ook even toen Bardet ten val kwam, maar de Fransman pikte weer aan in de tweede groep.

Vooraan kwam er geen steun van Katusha dat wel Kristoff mee had, maar klassementsrenner Zakarin zat in de tweede groep. De samenwerking verliep wat stroever, zodat de voorsprong zakte onder de minuut. Ook door het beukwerk van Tony Martin. Die ervoor zorgde dat de achtervolgende groep uitdunde tot 15 renners. Voor Kittel ging het te snel en Greipel moest uit de kopgroep lossen. Op het slotklimmetje zette Alaphilippe als eerste aan. Helemaal in het slot zag hij Démare nog terugkomen. Aan de finish had rassprinter Démare nog de handen vol met Alaphilippe, maar won hij toch het pleit. Dat was goed voor zijn derde overwinning van het seizoen, na twee ritzeges in de Ster van Bessèges (2.1).

Van de klassementsrenners verloren Porte en Zakarin 47 seconden, Contador 1:03. Voor Bardet is het helemaal afgelopen. De Fransman werd uit koers gezet omdat hij in de achtervolging hulp kreeg van de ploegwagen.

Maandag krijgen de renners in de tweede rit tussen Rochefort-en-Yvelines en Amilly 195 overwegend vlakke kilometers voor de wielen. Dankzij de bonificaties start Démare aan de opdracht met een voorsprong van vier seconden op Alaphilippe. Kristoff is op vijftien seconden derde, Gilbert op zestien seconden vierde.

.

bron: Belga