Paralympische Spelen - Peter Genyn racet naar goud op 100m: "Hoeveel stress kan een mens hebben?"

Paralympische Spelen - Peter Genyn racet naar goud op 100m: "Hoeveel stress kan een mens hebben?"

Peter Genyn heeft dinsdag zijn favorietenrol waargemaakt en de gouden medaille behaald op de 100 meter in de klasse T51 op de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro. "Al mijn inspanningen in de voorbereiding waren niet voor niets", zo verklaarde de dolgelukkige rolstoelatleet, die in 21.15 het paralympisch record aanscherpte. De 39-jarige Genyn, de regerende wereldkampioen op het nummer, bleef de Algerijn Mohamed Berrahal en de Mexicaan Edgar Cesareo Navarro Sanchez voor. Uittredend olympisch kampioen en wereldrecordhouder Toni Piispanen uit Finland werd pas vierde.

"Dit is super. Het ging perfect, ik heb geen slag gemist", stelde Genyn, die eerder al de Paralympische Spelen van 2004 en 2012 meemaakte als lid van de rugbyploeg. "Hoeveel stress kan een mens hebben? Het was verschrikkelijk. Ik wist dat ik fysiek goed was. Maar dat voelde zo niet aan, een mentale kwestie. We hebben hard gewerkt aan mijn start, met resultaat."

In de voorbereding op de Paralympische Spelen trainde Genyn zes dagen op zeven. "Ik heb er alles voor gedaan. Het was het allemaal waard."

Genyn reed onder een loden hitte met lange mouwen. "Dat is nodig, anders loop ik brandwonden op aan mijn armen", zo zei hij.

Zaterdag komt Genyn nog op de 400 meter in actie. "Ik ben ook op dat nummer de favoriet, hopelijk heb ik dan minder stress. We hebben een fantastische Belgische delegatie hier in Rio. Alle atleten hangen goed aaneen", besloot de paralympiër uit Kalmthout.

Sinds 1993 heeft Genyn tetraplegie. Vanaf de borst tot de voeten heeft hij geen bewegingsmogelijkheden.

bron: Belga