Paragliding over de Alpen

Paragliding over de Alpen

Vijf landen, 1.150 km, bergtoppen van meer dan 4.000m, 6.000 calorieën per dag… De cijfers van de Red Bull X-Alps zijn duizelingwekkend. Maar liefst 32 doorgewinterde paragliders staan op 2 juli aan de start van deze krankzinnige race. "Het is een onvoorstelbare fysieke inspanning", zegt Thomas de Dorlodot, de enige Belgische deelnemer. Hij doet al voor de zesde keer mee.

De waaghalzen starten in Salzburg, Oostenrijk. Daar gaan ze de hoogte in, op zoek naar een geschikte lanceerplek voor hun parapente. Van daaruit moeten ze verplicht enkele plekken passeren. In totaal doorkruisen ze zo drie keer de volledige Alpen. Het principe is telkens hetzelfde: opstijgen, zo hoog mogelijk geraken (tot 4.000m) en glijden. De paragliders halen daarbij snelheden tot 65 km/u.

De traagsten vallen af

Het doel is zo vaak mogelijk warme luchtstromen te vinden om weer hoogte te winnen. Als dat niet lukt, moeten ze onvermijdelijk landen en weer naar een nieuw vertrekpunt lopen. "Op goede dagen hoef je soms helemaal niet te landen. Zo kom je het snelst vooruit", legt De Dorlodot uit. Maar op slechte dagen is het lopen geblazen. Tussen 30 en 40km per dag, met een hoogteverschil van bijna 3.500m. Niet verwonderlijk dus dat de atleten zowat 6.000 calorieën per dag verbranden.

Om het nog wat pittiger te maken, elimineert de organisatie de traagste paraglider na 72 uur race. Daarna wordt om de 48 uur een deelnemer naar huis gestuurd. En zodra de winnaar over de finish komt, krijgen zijn rivalen nog 48 uur de tijd om ook aan te komen in Monaco. Onnodig te zeggen dat er elk jaar maar een handvol paragliders de eindbestemming haalt.

De Belg Tom De Dorlodot. (Foto Red Bull)

"Ik ga voor een goed resultaat"

Thomas de Dorlodot is de enige Belg in deze race. "Een uiterst moeilijke race", voegt hij eraan toe. Zelf staat hij al voor de zesde keer aan de start.

Je hebt al vijf keer meegedaan met de Red Bull X-Alps. Het ligt je blijkbaar wel…

"Vreemd genoeg vraag ik me bij elke start weer af wat ik daar doe… De Red Bull X-Alps is een extreem veeleisende race. Elke keer kom ik volledig uitgeput aan en zeg ik ‘Nooit meer'. En hier sta ik dus weer. Het is en blijft een prachtige wedstrijd."

Waarin verschilt deze race van andere?

"Eerst en vooral door de prachtige landschappen. Maar ook de bivakvluchten zijn heel bijzonder. Overdag lopen en vliegen we, elke avond slapen we ergens anders en ‘s morgens zijn we weer weg. Dat past perfect bij mijn visie op het leven. Ik hou van avontuur en reizen. En in tegenstelling tot klassieke races kiest de organisatie niet voor het parcours met de beste omstandigheden. We gaan van punt A naar punt B, kiezen onze route en nemen het op tegen de elementen. Je bent niet voortdurend omringd door andere paragliders, maar kunt genieten van het alleen-zijn."

Welk resultaat is haalbaar na vijf deelnames?

"Ik ben al eens geëindigd op de 10de, 11de en 13de plaats. Ik moest twee keer opgeven nadat ik eerst mijn voet en dan mijn hand gebroken had. Dit jaar ga ik voor een goed resultaat. De meet halen in Monaco zou al puik zijn. Dat is me nog nooit gelukt. Daarom blijf ik deelnemen, denk ik."

Hoe bereid je je voor?

"Ik loop niet graag op een loopband in een fitnesszaal… Ik trek liever op expeditie, in de openlucht. De laatste twee jaar ben ik veel gaan raften en klimmen. Zo ben ik gewend geraakt aan de omstandigheden. Ik ben ook net terug van een bivakvlucht in de Alpen. Het terrein verkennen is heel belangrijk."

Welk weer verkies je?

"Hoe onstuimiger, hoe beter. Dat ben ik gewoon. Ik heb op 7.000m boven Pakistan gevlogen, in extreme omstandigheden. Dat is mijn beste hoop op een goed klassement."

Camille Goret