Palestijn omgekomen door Israëlisch vuur in Gazastrook

Palestijn omgekomen door Israëlisch vuur in Gazastrook

In de Gazastrook is vandaag een Palestijn doodgeschoten door Israëlische soldaten aan de grens van de Gazastrook. Dat heeft het ministerie van Gezondheid van de Palestijnse enclave gemeld. Volgens het ministerie werd de 27-jarige Mohammed Abou Abada door een kogel geraakt in de borst, tijdens een protestactie in Beit Lahiya, een stad in het noorden van de Gazastrook.

Een woordvoerder van het Israëlische leger bevestigt dat ongeveer 3.000 Palestijnen zich daar hadden verzameld aan de grens met Israël en daar "banden verbrandden en explosieven gooiden". De Israëlische soldaten reageerden daarop met "oproerbestrijdingsmiddelen".

Sinds 30 maart vinden er langs de grens tussen de Gazastrook, waar de islamistische beweging Hamas aan de macht is, en Israël geregeld protesten plaats. Ze eisen een einde van de blokkade van enclave, betogen voor het recht van Palestijnse vluchtelingen en hun nakomelingen om naar huis terug te keren in wat vandaag Israël is, en klagen de gewelddadige reactie van de Israëlische soldaten op de protesten aan. Sinds het begin van de protestgolf werden nu al minstens 218 Palestijnen gedood door het Israëlische leger. In diezelfde periode werd één Israëlische soldaat doodgeschoten.

Afgelopen weekend kwamen nog een 13-jarige en een 14-jarige Palestijn om tijdens een Israëlisch bombardement. Het Israëlische leger zegt dat ze "ogenschijnlijk" een explosief aan het installeren waren aan de grens met Israël. Hun families ontkennen dat ze iets te maken hebben met militaire activiteiten. Duizenden Palestijnen woonden vandaag de begrafenis van beide jongens bij.

bron: Belga