Palau wil enkel nog luxetoeristen

Palau wil enkel nog luxetoeristen

President Tommy Remengesau wil het imago van zijn eiland opboenen. Om dat kracht bij te zetten, heeft hij een wetsvoorstel gemaakt dat bouwvergunningen enkel nog mogelijk maakt voor vijfsterrenhotels. Daarbovenop zijn er belastingvoordelen voor aannemers die hun eigen infrastructuur, zoals wegen en waterzuivering, zelf aanleggen.

Remengesau spreekt van een win-winsituatie voor de 20.000 eilandbewoners en de investeerders. "We willen de natuurlijke schoonheid van ons eiland beschermen, terwijl we bezoekers aantrekken die meer uitgeven. Zo wordt het eiland niet overbevolkt en kan de bevolking baten bij de economische groei. Er is een juiste manier en een foute manier om dit aan te pakken. Als we het correct afhandelen, zal dit geen invloed hebben op de natuur", aldus de president bij Marianas Variety.

Toerisme is een belangrijke bron van inkomsten voor Palau. De laatste jaren zag het een sterke stijging in het aantal bezoekers, vooral dankzij Chinese touroperators. De gevolg voor de natuur bleven echter niet uit, en in 2015 besliste de archipel al om het aantal vluchten naar China te halveren.