Paket Halle-Vilvoorde vervolgt vier waterpijpbars voor inbreuken op rookverbod

Het parket Halle-Vilvoorde heeft vier waterpijpbars voor de correctionele rechtbank gedaagd omdar ze herhaaldelijk inbreuken zouden gepleegd hebben op het rookverbod. Het gaat om bars in Sint-Stevens-Woluwe, Diegem, Kraainem en Vilvoorde en zowel de uitbaters van de bar als de rechtspersonen worden vervolgd. De vier dossiers komen aanstaande donderdag, 2 januari, voor de rechter. Concreet gaat het om de QG Lounge in Sint-Stevens-Woluwe, bar Eden in Diegem, de Sky Blue Lounge in Kraainem en The Royal Lounge in Vilvoorde, waar bij controles door de lokale politiediensten en de inspectiedienst van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu in de periode december 2016 tot juli 2019 op een 25-tal data inbreuken werden vastgesteld.

"Het gaat om het niet naleven van het reclameverbod voor tabaksproducten, de verplichte gezondheidswaarschuwingen op tabaksproducten, het rookverbod in de verbruiksruimte waar voedsel en drank wordt geconsumeerd, en de voorschriften met betrekking tot rookkamers", zegt parketwoordvoerster Carol Vercarre. "Bij de QG Lounge werd ook een stedenbouwinbreuk vastgesteld, waarvoor de gemeente Zaventem een herstelvordering bij het parket heeft ingediend."

De rechtspersonen riskeren fikse geldboetes, de zaakvoerders gevangenisstraffen en boetes. Voor de bars die nog bestaan, zal ook een tijdelijke sluiting gevraagd worden aan de rechtbank, aldus nog het parket.

bron: Belga