Paard redt zijn eigen leven door te schilderen

Paard redt zijn eigen leven door te schilderen

Toen Ron Krajewski en zijn vrouw in 2009 Metro adopteerden, kampte hij al met gezondheidsproblemen door de vele races waar hij aan deel had genomen. Botfragmenten hebben zijn knieën permanent beschadigd. Drie jaar later liet een röntgenfoto zien dat zijn kniegewrichten binnen twee jaar helemaal zouden dichtgroeien. De enige oplossing was dan om Metro in te laten slapen.

"Ik wou hem niet gewoon alleen op een weiland zetten. Ik bedacht een manier om meer tijd met hem te kunnen doorbrengen", zegt zijn eigenaar. Hij had al opgemerkt dat Metro graag dingen met zijn mond opraapte, daarom besloot hij dat maar eens te proberen met een verfborstel. De trotse eigenaar kiest de kleur en geeft de borstel daarna aan zijn paard.

"Hij had het doek ook gewoon kunnen aanraken met de verfborstel en het daarna laten vallen, dat zou dan ook meteen het einde ervan zijn geweest. Gelukkig begon hij op en neer strepen te maken en leek hij ervan te genieten." Ron vond al snel dat de kunstwerken goed genoeg waren om te koop te zetten in een lokale galerij. Hij bleek ook effectief gelijk te hebben.

Behandeling

Met het geld van de schilderijen kon het koppel een experimentele behandeling financieren voor het dier. Zijn dierenarts heeft een techniek ontwikkeld waarbij een medicijn genaamd Tildren rechtstreeks effect kon hebben op zijn knieën. Enkele maanden later bleek uit nieuwe scans dat de botgroei was teruggedrongen.

Ron en zijn vrouw schenken de helft van Metro's winst aan liefdadigheidsorganisatie New Vocations. Die schoolt voormalige racepaarden om. Tot nu toe hebben ze zo'n 73.350 euro gedoneerd.