Overlijden kardinaal Danneels: Paus stuurt rouwtelegram, uitvoerige aandacht op website Vaticaan

Overlijden kardinaal Danneels: Paus stuurt rouwtelegram, uitvoerige aandacht op website Vaticaan

Het Vaticaan heeft op zijn website uitvoerig aandacht besteed aan het overlijden van kardinaal Godfried Danneels. Paus Franciscus van zijn kant heeft een rouwtelegram aan huidig kardinaal Jozef De Kesel gestuurd. De leiding van de katholieke Kerk herinnert eraan dat de kardinaal de stem van de Kerk liet horen in de maatschappelijke debatten in België, onder andere inzake het homohuwelijk, de situatie van de migranten en de vluchtelingen en de legalisering van abortus en euthanasie. Danneels voerde als voorzitter van Pax Christi International ook missies uit in het voormalige Joegoslavië en Soedan.

Het Vaticaan stipt ook aan dat de vroegere aartsbisschop "in de jaren 90 een commissie heeft opgericht om slachtoffers van seksueel misbruik in de kerk te ontvangen en dat hij in 2010 tien uur lang door de politie werd ondervraagd zonder in beschuldiging te zijn gesteld".

In een rouwtelegram aan kardinaal Jozef de Kesel zei paus Franciscus donderdag dat Danneels "met grote toewijding de Kerk heeft gediend, niet alleen in zijn eigen bisdom maar ook op nationaal vlak en in meerdere Romeinse dicasteries".

"Kardinaal Danneels stond open voor de uitdagingen waarmee de hedendaagse Kerk wordt geconfronteerd", aldus de Argentijnse kerkleider.

Voorts wijst Franciscus erop dat de kardinaal in 2014 en 2015 actief aan de Bisschoppensynode over het gezin heeft deelgenomen.

bron: Belga